Anemia w ciąży – czym grozi i jakie są jej objawy?

Anemia w ciąży – czym grozi i jakie są jej objawy?

\Najczęstszą przyczyną anemii, u przyszłych mam, jest niedobór żelaza w ciąży . Nie leczony może prowadzić do wielu powikłań, dlatego tak ważne jest regularne kontrolowanie morfologii u ciężarnych kobiet. Sprawdź co jeść, aby zapobiegać anemii w ciąży, jakie są jej objawy i kiedy powinnaś się zgłosić się do szpitala.

Czym grozi niedobór żelaza w ciąży?

Żelazo we krwi występuje w hemoglobinie, która odpowiada za prawidłowy transport tlenu, a u kobiet w ciąży za dostarczenie go w odpowiedniej ilości również dziecku, poprzez łożysko. Kiedy dochodzi do niedoboru żelaza w ciąży, spada wartość hemoglobiny we krwi, i tym samym może stanowić to zagrożenie dla rozwoju płodu oraz stanu zdrowia przyszłej matki.

Przyczynami niedoboru żelaza mogą być między innymi wcześniejsze obfite i długie miesiączki, ciąża mnoga, wymioty, a także zła dieta. Zdarza się również tak, że kobieta nawet nie wie, że przez zajściem w ciążę, nie miała rezerw tego pierwiastka. Lekka anemia występuje u ciężarnych dosyć często, jak wskazują badania medyczne nawet u ponad 40% przyszłych mam, gorzej jeśli poziom hemoglobiny nadal spada.

Jakie są objawy anemii w ciąży?

Objętość krwi u kobiety w ciąży wzrasta od 20 do 30%, dlatego zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo. Gdy zaczyna go brakować w organizmie, wówczas spada poziom hemoglobiny i dochodzi do anemii w ciąży. Prawidłowy jej poziom u przyszłych mam powinien wynosić pomiędzy 11,5 a 13,5 g/dl. Światowa Organizacja Zdrowia o anemii w ciąży mówi, kiedy poziom hemoglobiny spada poniżej:

  • I trymestr ciąży 11g/dl
  • II trymestr ciąży 10,5 g/dl
  • III trymestr ciąży 11g/dl

Najczęstszymi objawami anemii w ciąży są:

  • Blada skóra i śluzówki.
  • Znaczna utrata sił i osłabienie.
  • Zawroty głowy.
  • Zasłabnięcia i omdlenia.
  • Tachykardia czyli wzrost akcji serca.
  • Niemożność skupienia uwagi i koncentracji.

Zagrożenia związane z anemią w ciąży

Jeśli rozpoznano u Ciebie zbyt niski poziom hemoglobiny, boisz się o swój stan zdrowia oraz życie i zdrowie nienarodzonego jeszcze dziecka, koniecznie porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem, położną w szkole rodzenia lub podczas konsultacji laktacyjnych. Anemia z niedoboru żelaza może nieść bowiem ze sobą ryzyko wystąpienia:

  • przedwczesnego porodu,
  • urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową,
  • wystąpieniem anemii u dziecka,
  • opóźnień w rozwoju dziecka,
  • depresji poporodowej.

Należy zaznaczyć, że powyższe wymienione zagrożenia związane z anemią w ciąży mają tylko charakter informacyjny, bowiem nie występują u wszystkich kobiet.

Zastanawiasz się zatem kiedy powinnaś trafić do szpitala z anemią?

O tym zadecyduje lekarz po analizie Twoich wyników krwi, obserwując występujące u Ciebie objawy oraz reakcje na leczenie dietą i jej suplementami. Może się bowiem okazać, że leczenie szpitalne nie będzie konieczne, lub wręcz przeciwnie, niezbędna będzie dożylna podaż żelaza lub przetoczenie krwi.

Co jeść gdy masz anemię w ciąży?

Anemia w ciąży
Źródło: Pixabay.com

Chcąc zapobiegać anemii w ciąży z niedoboru żelaza lub wspomóc jej leczenie, należy przestrzegać prawidłowej diety, bogatej w ten pierwiastek. Jego wchłanianiu sprzyja również przyjmowanie dodatkowo witaminy C oraz miodu gryczanego, ogranicza natomiast wapno, picie mocnej kawy i herbaty oraz spożywanie roślin strączkowych, a także błonnika pokarmowego, znajdującego się między innymi w otrębach, ziarnach chia, pełnoziarnistym pieczywie oraz suszonych śliwkach.

Produkty bogate w żelazo, muszą być podstawą diety kobiet ciężarnych

Zatem co jeść kiedy występuje w ciąży anemia z niedoboru żelaza? Oto niezbędne produkty spożywcze, które powinny znaleźć się w codziennych posiłkach:

  • cielęcina, baranina, mięso z królika, wołowina,
  • łosoś, tuńczyk,
  • jajka z żółtkiem,
  • brązowy ryż,
  • kasza gryczana,
  • orzechy włoskie,
  • pistacje,
  • kakao,
  • soja,
  • szpinak,
  • morele,
  • herbata pokrzywowa.

Łączna dawka żelaza, jaką powinna na dobę przyjmować przyszła mama to 27 mg.

Duże ilości witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza występują w produktach takich jak:

  • czarna porzeczka,
  • truskawki,
  • cytrusy,
  • zielona natka pietruszki,
  • owoce dzikiej róży,
  • pomidory,
  • kiszona kapusta,
  • brokuł.

Artykuł napisała:
Beata Smoter, dziennikarz

Źródła:

  • https://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy,
  • https://diag.pl/pacjent/leczenie-anemii-ciazy-diagnostyka/,
  • https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy,
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/3574,niedokrwistosc-u-kobiet-ciezarnych.html,
  • https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.5.