\Najczęstszą przyczyną anemii, u przyszłych mam, jest niedobór żelaza w ciąży . Nie leczony może prowadzić do wielu powikłań, dlatego tak ważne jest regularne kontrolowanie morfologii u ciężarnych kobiet. Sprawdź co jeść, aby zapobiegać anemii w ciąży, jakie są jej objawy i kiedy powinnaś się zgłosić się do szpitala.
Czym grozi niedobór żelaza w ciąży?
Żelazo we krwi występuje w hemoglobinie, która odpowiada za prawidłowy transport tlenu, a u kobiet w ciąży za dostarczenie go w odpowiedniej ilości również dziecku, poprzez łożysko. Kiedy dochodzi do niedoboru żelaza w ciąży, spada wartość hemoglobiny we krwi, i tym samym może stanowić to zagrożenie dla rozwoju płodu oraz stanu zdrowia przyszłej matki.
Przyczynami niedoboru żelaza mogą być między innymi wcześniejsze obfite i długie miesiączki, ciąża mnoga, wymioty, a także zła dieta. Zdarza się również tak, że kobieta nawet nie wie, że przez zajściem w ciążę, nie miała rezerw tego pierwiastka. Lekka anemia występuje u ciężarnych dosyć często, jak wskazują badania medyczne nawet u ponad 40% przyszłych mam, gorzej jeśli poziom hemoglobiny nadal spada.
Jakie są objawy anemii w ciąży?
Objętość krwi u kobiety w ciąży wzrasta od 20 do 30%, dlatego zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo. Gdy zaczyna go brakować w organizmie, wówczas spada poziom hemoglobiny i dochodzi do anemii w ciąży. Prawidłowy jej poziom u przyszłych mam powinien wynosić pomiędzy 11,5 a 13,5 g/dl. Światowa Organizacja Zdrowia o anemii w ciąży mówi, kiedy poziom hemoglobiny spada poniżej:
- I trymestr ciąży 11g/dl
- II trymestr ciąży 10,5 g/dl
- III trymestr ciąży 11g/dl
Najczęstszymi objawami anemii w ciąży są:
- Blada skóra i śluzówki.
- Znaczna utrata sił i osłabienie.
- Zawroty głowy.
- Zasłabnięcia i omdlenia.
- Tachykardia czyli wzrost akcji serca.
- Niemożność skupienia uwagi i koncentracji.
Zagrożenia związane z anemią w ciąży
Jeśli rozpoznano u Ciebie zbyt niski poziom hemoglobiny, boisz się o swój stan zdrowia oraz życie i zdrowie nienarodzonego jeszcze dziecka, koniecznie porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem, położną w szkole rodzenia lub podczas konsultacji laktacyjnych. Anemia z niedoboru żelaza może nieść bowiem ze sobą ryzyko wystąpienia:
- przedwczesnego porodu,
- urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową,
- wystąpieniem anemii u dziecka,
- opóźnień w rozwoju dziecka,
- depresji poporodowej.
Należy zaznaczyć, że powyższe wymienione zagrożenia związane z anemią w ciąży mają tylko charakter informacyjny, bowiem nie występują u wszystkich kobiet.
Zastanawiasz się zatem kiedy powinnaś trafić do szpitala z anemią?
O tym zadecyduje lekarz po analizie Twoich wyników krwi, obserwując występujące u Ciebie objawy oraz reakcje na leczenie dietą i jej suplementami. Może się bowiem okazać, że leczenie szpitalne nie będzie konieczne, lub wręcz przeciwnie, niezbędna będzie dożylna podaż żelaza lub przetoczenie krwi.
Co jeść gdy masz anemię w ciąży?
Chcąc zapobiegać anemii w ciąży z niedoboru żelaza lub wspomóc jej leczenie, należy przestrzegać prawidłowej diety, bogatej w ten pierwiastek. Jego wchłanianiu sprzyja również przyjmowanie dodatkowo witaminy C oraz miodu gryczanego, ogranicza natomiast wapno, picie mocnej kawy i herbaty oraz spożywanie roślin strączkowych, a także błonnika pokarmowego, znajdującego się między innymi w otrębach, ziarnach chia, pełnoziarnistym pieczywie oraz suszonych śliwkach.
Produkty bogate w żelazo, muszą być podstawą diety kobiet ciężarnych
Zatem co jeść kiedy występuje w ciąży anemia z niedoboru żelaza? Oto niezbędne produkty spożywcze, które powinny znaleźć się w codziennych posiłkach:
- cielęcina, baranina, mięso z królika, wołowina,
- łosoś, tuńczyk,
- jajka z żółtkiem,
- brązowy ryż,
- kasza gryczana,
- orzechy włoskie,
- pistacje,
- kakao,
- soja,
- szpinak,
- morele,
- herbata pokrzywowa.
Łączna dawka żelaza, jaką powinna na dobę przyjmować przyszła mama to 27 mg.
Duże ilości witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza występują w produktach takich jak:
- czarna porzeczka,
- truskawki,
- cytrusy,
- zielona natka pietruszki,
- owoce dzikiej róży,
- pomidory,
- kiszona kapusta,
- brokuł.
Artykuł napisała:
Beata Smoter, dziennikarz
Źródła:
- https://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy,
- https://diag.pl/pacjent/leczenie-anemii-ciazy-diagnostyka/,
- https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy,
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3574,niedokrwistosc-u-kobiet-ciezarnych.html,
- https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.5.
Anemia w ciąży jest bardzo niebezpieczna, nie tylko dla przyszłej mamy ale i dla dziecka. Pamiętajmy drogie Panie, aby stale suplementowća żelazo w mniejszych bądź większych dawkach i oczywiście o odpowiedniej diecie, która w ciąży także jest mile widziana 🙂