Sałatki są pyszną przekąską lub daniem głównym w formie obiadu, gdy jesteś na diecie lub po prostu chcesz odżywiać się zdrowo. Jednak bazowanie wyłącznie na gotowych dressingach do sałatek, które mają podkreślać smak, z reguły zawierają substancje, które w przypadku diety są mniej wskazane. W związku z tym dzisiaj podpowiadamy, jak zrobić dressing do sałatek. Na co zwrócić uwagę i jakie metody stosować, żeby było smacznie, zdrowo i szybko.
Olej z ostropestu lub wiesiołka na dobry początek
Przy tworzeniu sałatki składającej się głównie z warzyw bardzo ważne jest dodanie odpowiedniej ilości oleju. Możesz powiedzieć, że starasz się ograniczać tłuszcz, dlatego to jest zły pomysł. Jednak musisz pamiętać, że w każdej diecie najważniejsza jest przede wszystkim jakość oraz zdrowy rozsądek. Dlatego dodatnie oleju z ostropestu lub wiesiołka, a nawet tradycyjnego oleju z oliwek pomoże wchłonąć się witaminie A, E, D, K i innym, które są potrzebne człowiekowi do funkcjonowania.
Ogranicz sól, cukier i inne wzmacniacze smaku
Sól i cukier są substancjami, które w nadmiarze mają szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Sporo jest ich również w gotowych dressingach do sałatek, dlatego warto unikać ich w samodzielnie przygotowanych sosach.Zamiast nich skorzystaj z przypraw. Świeżo zmielony pieprz, zgnieciona główka czosnku to najlepsze dodatki, jakie możesz dodać do warzyw i oleju.
Dressing do sałatki nie lubi czekać
Jeśli przygotujesz dressing do sałatki zbyt wcześnie, to straci on swoje naturalne właściwości. Tłuszcze z oleju szybko się utleniają, dlatego nie rekomendujemy długiego wyczekiwania z dodaniem sosu do sałatki. Oczywiście, jeśli minie jedynie kilkanaście, lub kilkadziesiąt minut od chwili zrobienia do momentu dodania tego smacznego składnika do warzyw, nic wielkiego się nie stanie. Chodzi głównie o przygotowanie sosu dzień wcześniej. W takiej sytuacji trzeba zabezpieczyć go przed wpływem światła i schować do lodówki.
Przykładowy dressing do sałatki
Na koniec podamy jeden przykład smacznego dressingu do sałatki. Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- jednej łyżki oleju z ostropestu
- jednej łyżki wody
- jednej łyżki octu jabłkowego
- musztardy
- pół łyżki nasion siemienia lnianego
- pieprz czarny
- bazylia
- odrobina miodu pszczelego.
Wszystko należy ze sobą zmieszać. Tak powstaje pyszny, lekko strawny i zdrowy dressing do sałatki, który pasuje do wielu jej odmian. Czas przygotowania to około pięciu minut.